· 

Energiehypotheek

'Energiehypotheken' ofwel object- en gebouwgebonden financiering voor verduurzaming van particuliere woningen naar energieneutraal (NOM) zijn nog dun bezaaid. Er is nog steeds geen landelijke regeling. Hopelijk pakt het nieuwe Kabinet dit nu snel op.

Het Asser Servicekostenmodel komt dicht in de buurt van wat ik begin 2016 voor ogen had, met als toevoeging de oprichting van een Vve om bewoners te organiseren.

In Oostvoorne neemt de lokale woningbouwvereniging met hun NOM-project het voortouw door voor de reeds uitgeponde woningen - nu in particulier bezit - met een bijzondere financieringsconstructie een zakelijk recht op de gevel te vestigen zodat de energie-investering overdraagbaar wordt aan de volgende eigenaar.

Technisch gezien is NOM al lang geen bijzonderheid meer, probleem zit in de organisatorische aanpak: vooropgesteld dat er nu een objectgebonden financieringsregeling is, hoe krijg je eigenaren zover om mee te doen?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0