Het Nieuwe Werken

 

In 2006 heb ik het initiatief genomen om een deel van een huurpand van TNO in Delft met een pilot om te turnen naar een activiteit gerelateerde werkplek omgeving. Alle vaste werkplekken zijn daarbij verlaten. 

Het plan is samen met Stevens & Van Dijck Adviseurs uitgewerkt en is behoorlijk succesvol gebleken onder de gebruikers. Het is mede succesvol geworden door het niet in een zogenaamde kantoortuin om te vormen. Dit begrip heeft in de jaren '70 een negatieve lading gekregen en dient beslist vermeden te worden. 

De term "Het Nieuwe Werken" was in het begin van het millennium echter nog geen gemeengoed!

 

In 2014 heeft TNO de stappen gezet, zoals zoveel Nederlandse bedrijven, om de kantoren om te turnen naar een vorm van Het Nieuwe Werken.

De uitwerking leidt echter niet altijd tot het gewenste resultaat, de component gedrag en aansturing door het management (voorbeeldgedrag) is mede bepalend voor het succes. Ook wordt er nog steeds gekozen voor te veel open structuren met een slechte akoestiek. Dat is jammer want HNW (activiteit gerelateerde werken) heeft vele voordelen mits goed uitgevoerd.

Download
TNO en het nieuwe werken febr2009.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB